El certamen CirculArt, premiat com una de “Les 100 millors idees de l’any” de la revista Actualidad Económica,

La revista Actualidad Económica, suplement econòmic d’El Mundo, ha premiat el certamen CirculArt per ser una de les “100 millors idees de l’any”, en la categoria de sostenibilitat. Aquests premis reconeixen, des de ja fa 44 edicions, els productes i serveis més brillants, útils i innovadors llançats al mercat al nostre país l’any anterior.

CirculArt és un certamen d’arts plàstiques i fotografia, impulsat el 2021 per l’European Recycling Platform España, en col·laboració amb el Grup Amiab, amb l’objectiu de mostrar l’impacte dels residus en la nostra societat, vist a través de l’art. Amb la mirada posada en el foment de l’economia circular, més d’un centenar d’artistes espanyols varen presentar les seves escultures, pintures, collages, fotografies i intervencions artístiques, sempre amb l’enfocament de la sostenibilitat. Les dotze obres premiades i una trentena més de seleccionades es varen poder contemplar en una exposició física celebrada a Madrid a finals d’octubre i, posteriorment, en una altra exposició virtual, accessible en línia fins al 31 de desembre.

“Volíem implicar-nos activament en la tan necessària sensibilització sobre els residus que generam i inspirar els canvis necessaris en la societat, cosa per a la qual les arts són la millor via. CirculArt va néixer amb el desig de convertir-se en un espai de referència per visibilitzar i despertar, des de les arts plàstiques, una visió transformadora de la societat que impulsi un nou model en consonància amb l’economia circular”, explica Laura Alonso, de l’European Recycling Platform España.

“Ens omple d’orgull que aquesta iniciativa en què vàrem posar tant d’esforç i il·lusió, hagi merescut l’atenció i el reconeixement d’uns premis tan consolidats i prestigiosos com les ‘100 millors idees’. Però, sobretot, esperam que aquesta menció contribueixi a sensibilitzar-nos com a societat i a visibilitzar la importància de l’economia circular, la prevenció, la reutilització, la recollida selectiva i el reciclatge dels nostres residus”, afegeix Alonso.

Sobre l’European Recycling Platform

L’European Recycling Platform (ERP) es va fundar l’any 2002 com a resposta a la introducció de la directiva sobre residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE) de la Unió Europea. Creada per productors per a productors, té per missió garantir una aplicació eficient i d’alta qualitat de la directiva esmentada, en benefici de les seves empreses adherides i el medi ambient. Al juny de 2014, l’ERP va passar a formar part del Grup Landbell, proveïdor internacional de consultoria i serveis de compliment ambiental i químic, que opera com a SCRAP (sistema col·lectiu de responsabilitat ampliada del productor) a 16 països, en l’àmbit dels RAEE, els residus de piles i acumuladors (RPA) i els envasos. L’ERP i el Grup Landbell han recollit selectivament més de 6 milions de tones de residus d’envasos, més de 4 milions de tones de RAEE i més de 90.000 tones de residus de piles portàtils.

A Espanya, l’ERP és l’únic SCRAP de residus d’aparells elèctrics i electrònics i piles i acumuladors, amb presència paneuropea, que opera al nostre país: en RAEE, des de 2005, amb la transposició a l’ordenament jurídic espanyol de la primera directiva RAEE, i en RPA, des de 2008. Els SCRAP són entitats sense ànim de lucre, constituïdes a Espanya pels fabricants i importadors d’aparells elèctrics i electrònics i de piles i bateries, que tenen com a objectiu assegurar la gestió correcta d’aquest tipus de dispositius quan es converteixen en residus.