Arrenca “CirculArt”, un certamen artístic per sensibilitzar la societat balear sobre l’impacte dels nostres residus

El Certamen Nacional d’Arts Plàstiques CirculArt, amb el qual l’European Recycling Platform pretén sensibilitzar la societat sobre l’impacte dels residus que generem, ha donat aquest 21 de juny el tret de sortida per a la seva segona edició, enguany oberta a artistes de les Illes Balears. El termini de presentació de les obres es prolongarà fins al 6 de novembre de 2022.

Adreçat a creadors que facin obres de pintura, escultura, dibuix, gravat, ceràmica i fotografia, a l’edició d’enguany hi poden participar artistes, majors d’edat, que resideixin a la comunitat autònoma de les Illes Balears. Les obres hauran de girar entorn els preceptes de l’economia circular, bé perquè estan fetes amb materials reciclats, per mostrar l’impacte dels residus o perquè se centren en possibles actuacions que contribueixin a la protecció del medi ambient.

9.000 € en premis a escala autonòmica i nacional

L’obra guanyadora a les Illes Balears rebrà un premi dotat amb 1.500 €. A més a més, competirà juntament amb els guanyadors de les altres tres comunitats autònomes participants en aquesta edició (Andalusia, Cantàbria i Castella-La Manxa) pel premi nacional de 3.000 euros, per la qual cosa el vencedor del certamen nacional obtindrà premis per un total de 4.500 euros. CirculArt repartirà enguany un total de 9.000 € en premis autonòmics i nacionals. També es lliuraran dos accèssits de caràcter honorífic a cada regió.

En la seva primera edició, 120 autors de les CAs d’Astúries, Castella-Lleó, Madrid i Múrcia ens van mostrar, des de la visió artística particular de les seves obres, les actuacions que tots i cadascun de nosaltres podem fer per assolir un futur més sostenible, amb la mirada posada a mitigar la generació de residus, com també l’impacte mediambiental i social que comporta.

“Esperem que aquesta nova edició també aconsegueixi captar l’atenció dels artistes de les illes i de la resta de les comunitats autònomes participants, i que presentin les seves obres en aquest espai creatiu, dissenyat per despertar el costat mediambiental de la nostra consciència. El nostre objectiu és millorar les xifres de la primera edició de CirculArt, que per si mateixes van ser excel·lents, i a més si es té en compte que era un concurs nou. Un èxit que, a més a més, s’ha vist reconegut recentment amb un dels premis a les 100 millors idees de l’any d’Actualidad Económica”, explica Laura Alonso, directora d’ERP España.

Inscripcions, exposició i lliurament de premis

Els artistes interessats hauran d’inscriure les seves obres a través de la plataforma digital mundoarti (https://circul-art.es/ca/participa-ca/). El guanyador balear es coneixerà, juntament amb els premiats a les altres tres comunitats participants, a mitjan gener de 2023, i el jurat farà públic el nom del vencedor nacional en el transcurs del lliurament de premis, que tindrà lloc a finals de gener.

Aquesta iniciativa forma part dels compromisos que té l’European Recycling Platform en matèria de conscienciació i sensibilització ciutadana. ERP és una entitat sense ànim de lucre dedicada a la gestió de residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE), piles i bateries (RPA). Entre els seus objectius s’hi inclouen també la sensibilització i conscienciació social per a la gestió correcta dels residus i el foment de l’economia circular.

Sobre l’European Recycling Platform (ERP)

L’European Recycling Platform es va fundar l’any 2002 com a resposta a la introducció de la Directiva sobre residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE) de la Unió Europea. Creada per productors per a productors, la seva missió és garantir una implementació de la Directiva d’alta qualitat i eficient, per a benefici de les seves empreses adherides i el medi ambient. Al juny de 2014, ERP va passar a formar part del grup Landbell, proveïdor internacional de consultoria i serveis de compliment ambiental i químic, que opera SCRAP a 16 països, en l’àmbit dels RAEE, els residus de piles i acumuladors (RPA), i els envasos. ERP i el grup Landbell han recollit selectivament més de 6 milions de tones de residus d’envasos, més de 4 milions de tones de RAEE i més de 90.000 tones de residus de piles portàtils.

A Espanya, ERP és l’únic SCRAP (sistema col·lectiu de responsabilitat ampliada del productor) de residus d’aparells elèctrics i electrònics, piles i acumuladors, amb presència paneuropea que opera al nostre país. Pel que fa a les RAEE, des de 2005, amb la transposició a l’ordenament jurídic espanyol de la primera Directiva RAEE i pel que fa a les RPA des del 2008. Els SCRAP són entitats sense ànim de lucre, constituïdes a Espanya pels fabricants i importadors d’aparells elèctrics i electrònics, i de piles i bateries, l’objectiu de les quals és assegurar la gestió correcta d’aquest tipus de dispositius quan es converteixen en residus.

Per a més informació sobre ERP España, visiteu la pàgina web https://erp-recycling.org/es-es/